Fri frakt över 500kr
Leverans inom 2-3 dagar
30 dagars öppet köp

För en friskare nacke

Hur fungerar egentligen nacken?

Hur kommer det sig att cirka 10 procent av svenska folket har ont i nacken och vad kan man göra åt smärtan? I den här artikelserien reder vi ut och förklarar hur ett av kroppens mest komplexa områden fungerar. Varför man får ont, och vilka metoder man kan använda sig av för att minska eller ta bort smärtan.

Nackens uppbyggnad

Nacken, eller halsryggen som den också heter gör det möjligt för huvudet att vrida sig 90 grader åt vardera hållet. Den bär upp ett av våra viktigaste organ, hjärnan, man kan nästan säga att om huvudet är kronan är nacken tronen. Precis som nästan alla andra däggdjur består vår nacke av sju kotor. De två översta, atlas och axis är viktigast för huvudets rörelseförmåga. Tillsammans bildar de den övre nackleden.

I denna del av nacken sker rörelseutslag. Tack vare kotleden mellan de två kotorna kan atlaskotan rotera runt sin axel från sida till sida, detta för att axis har ett cylinderformat vertikalt utskott. Förutom dessa viktiga kotor har vi också två muskelgrupper som är väsentliga för både nackens motorik och kroppens hållning. Nick och nackmusklerna som är varandras antagonister. Detta betyder att när ena muskelgruppen vill göra en sak, vill den andra muskelgruppen göra tvärtom. Trots att musklerna vill olika saker samarbetar de fortfarande. Medans nickmusklerna vill något slappnar nackmusklerna av och vice versa. De arbetar i symbios, precis som yin och yang.

Vad är skillnaden mellan nick- och nackmuskler?

De muskler som böjer huvudet framåt samtidigt som hakan pekar mot bröstet kallas nickmuskler. De muskler som håller upp huvudet och böjer det bakåt kallas nackmuskler.
Atlaskotan är döpt efter en jätte i grekiska mytologin, precis samma jätte som våra kartböcker är döpt efter. Men varför är en ryggkota döpt efter en jätte? Enligt historien bar Atlas upp jordklotet på sina axlar. Analogien är att atlaskotan bär upp vårt huvud.

Läs mer

Ladda ner vår e-bok och bli kvitt din nacksmärta idag!

Ladda ner vår e-bok gratis!

Just nu kan du ladda ner vår ebok som är fylld med tips om hur man blir av med nacksmärta. Fyll i din mailadress i fältet nedan så skickar vi den helt utan kostnad.

crossmenu