Vad innebär gamnacke?

Vi är inte anpassade vid ett liv framför skärmen

Vi människor är ingenjörer, vi utvecklas ständigt, men vårt DNA är inte lika snabbt. Det tar flera tusen år innan evolutionen ändrar på något med kroppen och dess uppbyggnad. Den sakta, men säkra, evolutionen påverkar oss i vissa fall negativt eftersom våra kroppar inte är färdigdesignade för att klara av det vi vill göra. Ett exempel på detta är att sitta vid en skärm på antingen data, mobil och surfplatta. Fungerar.

Den genomsnittliga svensken spenderar flera timmar per dag framför en skärm. Plattan, smartphonen och jobbdatorn påverkar flera faktorer i vår kropp, där en av de största är nacken. När vi sitter framför en skärm hamnar vi ofta i en onaturlig position. Huvudet och nacken böjs fram och nedåt. Om man befinner sig i denna position kontinuerligt kan man få något som heter skärmnacke, (även känt som gamnacke).

Gamnacke vid dator, mobil eller surfplatta.

Varför orsakar gamnacke smärta?

Skärmnacke gör att hållningen blir krökt och axlarna lätt skjuts fram. Nacksmärta uppstår och förslitningar kan ske på både nacke och axlar. Det är inte bara skärmar som kan orsaka denna typ av smärta i nacken. All form av ensidigt användande i statiska positioner orsakar ofta värk. Yrken så som svetsare, kock och snickare är bara ett fåtal exempel på yrkesgrupper i riskzonen.

När vår nacke är böjd i en 60 graders vinkel (det vill säga när näsan pekar mot marken eller mobilen) så måste nackens muskler arbeta med krafter som uppgår till drygt 5 gånger mer än normalt. En belastning på nacken som i det långa loppet oundvikligen ger skador. I illustrationen kan du se hur mycket huvudet belastar diskerna mellan kotorna i olika vinklar.

Textneck illustrationer.